2013-02-13 Edukacinė pamokėlė ,,Tas nuostabus vilnos minkštumas“

Edukacinę pamokėlę vedė    Šiaulių Jaunųjų technikų stoties  Papuošalų gamybos technologijos būrelio mokytoja meistrė S. Varačinskienė.  Žr.Fotogalerija
 Mokytoja supažindino su dviem  vėlimo iš vilnos būdais: tai sausasis, kada vilna badoma su adata kol išgaunama norima forma . Šiuo  vilnos vėlimo būdu galima nusivelti karolius ir kt. smulkesnes detales dekoravimui ar papuošalų gamybai . Kitas, šlapiasis būdas, kai naudojamas šiltas  vanduo ir muilas. Šiuo vilnos vėlimo būdu veliami didesni daiktai: rūbai, kepurės, batai, šalikai, klimai ir pan. Pradžioje susidomėję, neatitraukdami akių stebėjome mokytojos darbą. Vėliau, į sunkiausią ir atsakingiausią darba –  kočiojimą, įsijungė  ir aukštesniųjų  klasių berniukai.. Iki tol jiems viskas kėlė juoką, bet..pakočioję  vilnos ritinius, juokai baigėsi, liko tik..raumenų ir kantrybės jėga….
 
Tiek mokytojos, tiek visi pamokoje dalyvavę mokiniai sutikome su vienu,  kad norėtųsi dar kartą visa tai pakartoti.
 
Taigi, ką ir kaip mokė mus mokytoja. Pirmiausia išdėliojo ir papasakojo, ko prieiks:
spalvotos vilnos (sluoksna),  burbulinės plėvelės, bambukinio kilimėlio, virvelių ar gumyčių plėvelei ar kilimėliui suveržti, pagrindo vėlimui (neperšlapamas guminis pagrindas), rankšluosčio susidariusioms balutėms sugerti, muilo  ir purkštuko vandeniui.
 
  • Ant stalo patiesiame  polietileną, kad nesušlaptų stalas.
  • Ant polietileno patiesiame  burbulinę plėvelę.
  • Ant burbulinės plevelės pradedame dėti sluoksninę vilną. Vilną reikia dėti sluoksniais, keičiant pluošto kryptį. Pradžioje padarome  pagrindą. Kuo pagrindas bus storesnis, tuo gautas gaminys bus tvirtesnis.  Viršutiniame sluoksnyje iš spalvotos vilnos galime  išdėlioti  norimą piešinį.
  • Pabaigę dėlioti viską apipurškiame  labai šiltu vandeniu, kuriame prieš tai ištirpinamas  muilas.
  • Sušlapinę ruošinį, suvyniojame viską į burbulinę plėvelę taip, kad gautume  suktinį.
  • Plėvelės galus ir vidurį surišame virvele ar guma.
    Pradedame  volioti. Pradžioje voliojame  švelniai paspaudžiant. Vėliau – stipriau. Vat kur gali mums pagelbėti stiprios vyriškos rankos.  
  • Patikriname  ar ruošinys pakankamai susivėlė.
  • Pabaigę volioti, išimame iš burbulinės plėvelės.
  • Turime nepamiršti, kad gautas darbas sumažės 20-30%, todėl dėliojant pagrindą ir piešinį  turime dėlioti  juos didesnius. Tada jau galime karpyti mums  reikalingo dydžio ir formų gėlytes bei kt .